Friday, 13 June 2014

Patah Hati Yang Menyakitkan ..


PATAH HATI YANG MENYAKITKAN ...

Perbezaan antara cinta lelaki dengan cinta perempuan .. !

1)      Ketika ada wanita yg membenci seseorang lelaki setengah mati , itu tandanya dahulu dia mencintainya setengah mati .

2)      Wahai lelaki , ketika kau merasa tidak mampu menyimpan rahsia daripadanya beerti kau mencintainya .

3)      Di sebalik kejayaan setiap wanita , dia pernah melalui kegagalan dalam bercinta .

4)      Cinta yg dianggap sekadar babak pertama bagi lelaki , ternyata merupakan persoalan hidup & mati bagi wanita .

5)      Ketika lelaki mengatakan ‘’ perempuan itu tidak mempunyai hati ‘’ , beerti wanita tersebut telah berjaya merebut hatinya .

6)      Cinta seorang lelaki bagaikan menulis di atas air atau paling hebat  seperti dia menulis diatas pasir .

7)      Bagi wanita , ada tiga tahap dalam perjalanan cintanya iaitu mencintai , dikecewakan , kemudian bersedih .

8)      Betapa pun seorang wanita bermulut seribu , namun cinta akan mengajarnya diam .

9)      Dalam bercinta , seorang lelaki selalu ingin tahu apa yang dilakukan oleh kekasihnya .

10)   Ketika wanita mencintai seorang lelaki , sekali-kali dia tidak akan merendahkannya .

11)   Dalam cinta , lelaki adalah penyerang dan wanita yang bertahan .

12)   Dalam bercinta , seorang lelaki akan berkorban apa sahaja untuk kekasihnya kecuali satu hal ,iaitu mencintainya terus menurus .

13)   Dalam persahabatn lelaki lebih pandai daripada wanita , namun tidak demikian dalam cinta .

14)   Cinta mungkin berakhir dalam sehari , namun  cinta hakiki tidak sedemikian .

15)   Seorang wanita tidak akan mampu hidup tanpa orang yang dia cintai .

16)   Cinta seorang lelaki tidak lebih daripada selembar sampul depan , namun cinta seorang wanita bagai lembaran-lembaran kertas yang tiada penghujungnya .

17)   Ketika wanita jatuh cinta , dia memulakannya dengan kekhuatiran , ketakutan & prasangka .

 

Beginikah Kita ??


BEGINIKAH KITA ?? .

 

Beginikah Kita ??
Insan lalai & leka ,
Mudah terpedaya & percaya,
Pada hasutan syaitan durjana ,
Untuk mengisi kekosongan neraka ..

Beginikah Kita ??
Ingat Allah hanya seketika ,
Bila miskin , Bila derita ,
Bila susah tiada upaya ,
Bila duka datang nestapa ..

Beginikah Kita ??
Insan bergelar khalifah di bumi ,
Ada masa ketika menghadap ilahi ,
Ada masa kesilapan menghiasi diri ,
Tak sedikit pun ambil peduli ,
Merasakan diri pasti belum mati ..

Beginikah Kita ??
Impian besar  mendiami syurga ,
Nafsu syaitan masih didamba ,
Mudah leka keasyikan dunia ,
Segala kewajipan hanya sekadar tika ,
Umpama melepas batuk di tangga ,
Yang menanti , Yang terbuka ,
Bakaran api kepanasan neraka ,
Bertaubatlah kita sebelum ajal tiba .. !!

 

P/S : Renungan untuk semua . Termasuklah diri yang KERDIL & HINA ini .
          #ALLAHU :’(

Friday, 11 April 2014

Kehidupan Baru :D




Telah sekian lama Aliah menyepikan diri , *Acewahh , ayat tuh * Hehe . Rindunya kat blog nie . Lama tak    jenguk . Dah tumbuh lalang dah .   .Ada  Sapa nak tolong bersihkan nie ? Aliah nak bagi upah ! Aduh !! . Hee ! ..  Mesti hampa rindu Aliah kan ? * Peqasan sat * ..

 Setelah sekian lama dalam kehidupan baru . Kehidupan sebagai seorang pelajar STAM .   Kehidupan di rumah sewa & Menguruskan hidup sendiri . Penat jugak lha ! Hee ! . Dulu balik ja rumah , makanan dah tersedia , just balik makan . lepas tu tidoq . tapi la ni semuanya berubah , balik rumah , kena masak , lepas tu basuh baju & buat kerja lain .. perghh ! agak padat jadual Aliah . ! tapi apakan daya , kehidupan perlu diteruskan jua ! Haha . kalau stay kat asrama pun xletih ni kot * Ada bantahan ?* emm .. tak tau lha sebab Aliah tak pernah stay kat asrama pun . Ni first time jauh dari keluarga! Ramai yang kta Aliah anak manja . Ya ka ? .. Tapi hakikatnya memang betui .. :’) .


 Walaupun dilahirkan sebagai puteri sulung kepada Kamarulzaman Bin Saad & Siti Sara Binti Saidin , tapi peragai  manja lebih dari adik bongsu uh ! . Tak tahan ! Hee ! . Sampai kadang 2x adik 2x yang lain selalu pekena Aliah . depa ramai , Aliah sorang ! mana aci kan ? ..  Ni lah ayat depa kalau Aliah merajuk !

Adik    : Abah ! mai tengok anak kesayangan abah ni merajuk !

Aliah   : Hampa ni pasai apa hah ?  x kacau hampa pun ! >.<

Abah   : Alolo . Sapa yang buat anak kesayangan abah ni ?

Adik     :  Tudia , Abah mai pujuk dah ! HAHAHHA ! *Pakat gelak * ..


   Perghh  ! memang benggang giler kalau jadi cam situasi kat atas . Tapi tanpa depa jugak Aliah sunyi . xdak orang nak bercerita , nak gaduh , Especially xdak orang yang Aliah nak sakat . kak mithali kan  Hehe .. Kadang,kadang duk kat rumah sewa , kalau adik / Aliah yang col adik , mmg lama kami sembang ! .. macam,macam cerita yang keluar .. Hee ! .. Kat rumah sewa pun digelar anak manja , nak tau sebab apa ? .. emmmm .. Sebab Aliah kerap balik S.P dari orang lain . Bukan apa , kadang,kadang ada urusan yang perlu diuruskan .. *ayat skema* .. Bulan 4 pecah rekod balik  S.P setiap minggu . minggu lepas balik , minggu ni balik sebab cuti KESUMAMM , Minggu depan balik sebab nak Pi MMKM! *Mohon jangan jeles* ..Hehe


 Kini Aliah kenali ramai orang , yang pelbagai ragamnya , pelbagai perwatakannya & bermacam lagi lha  . Kalau yang okay tu , okay lah . Kalau yang tak okay tu , hanya mampu bersabar . Kadang,kadang tu ada jugak protes yang Aliah buat . Time lha ni mmg macam ni , nanti bila dah habis sekolah , Teringat kenangan yang lalu. Right ? .. “Allah titipkan rindu Agar kita saling mengingati antara satu sama lain” . *Aceewahh ! .. Kepada kawan.kawan & adik,adik yang satu bilik dengan Aliah & kawan,kawan yang lain   , Thanks sebab selama ni sabar dengan karenah Aliah , faham Aliah , memberi teguran kat Aliah & Alhamdulillah kita saling menghormati * menyayangi antara satu sama lain .. J . Semoga ukhwah kita sentiasa mengalir & sentiasa mengingati antara kita ..

* Sori gambar ni tak berapa elok.. orang xpro edit , jadi macam ni lha .. Hee ! *



 Emm . setelah sekian lama tak bercerita , macam nil ha ! panjang sangat tak entry ni ? . kalau panjang idea terlebih , kalau kurang tuh , idea lari .. Hee ! . Cukup la kot  entry kali ni , dah lama nak menaip , rasa malas la pulak nak taip panjang,panjang ! Nanti kalau ada masa + Aliah rajin nak taip , Aliah update blog ni !


Wassalam :’)

Thursday, 2 January 2014

Calon STAM 2014

Assalammualaikum .. =D

Hari ni genap sebulan Aliah jadi budak lepasan SPM ..
Hobi Aliah sebulan dok rumah .. Makan + Tidor + 0nline +  Baca Novel  = Lepasan SPM  ! Haha ..
Jangan dok jeles sangat la noh ? .. Kepada  candidate SPM  2014 .. Do the best .. kak Aliah ucap siap  2x .. Bagi semangat ! hihi *Pirahhh ~ * .. Spm Tak susah mana pun .. Tak baca buku boleh jawab juga .. Tapi , time amik result , sedia siap 2x  lha tisu satu kotak ! ..  Hehe ..
Ni dok kata kat orang , tak sedar diri ni pun ada exam besar tahun ni .. Exam apa ?
STP ( Sijil Tunggu Peminangan) .. Haha ! tak aih .. STAM .. tau dak apa maksud STAM tu ? .. kalau tau BAGOS ! Kalau tak tau tu , meh sini nak habaq . (Sijil Tinggi Agama Malaysia) . mudah , mudahan Aliah dapat tempuhinya .. Amin ~

Hari tu ada Tanya cousin yang amik STAM tahun ni .. Nak tau apa dia kata ?  Baca yang kat bawah ni ..

Aliah     : wey , macam mana STAM . okay tak .. Aku takot laarr .. *muka cuak habis*
Firdaus : STAM ? Relax arr weyh ! senang ja ! .. * Sambil Senyum*
Aliah     : senang ? hang biaq betoi ? .. isyh ! musykil aku ! haha ..
Firdaus : la … btoi laa .. *Berlalu pergi meninggalkan aku yang masih berfikir* .. Hehe ..

Lepas tu , ada seorang kawan tanya Aliah ..

Wany : wey Aliah , Hang Tanya cousin hang tak macam mana STAM .. kena hafal surah apa ?
Aliah : Hang nak tau dak dia kata apa ? .. Dia kata senang ? ! Adoii ~ ..
             ketaq oii .. Kena hafal surah apa aku xdan nak Tanya .. Dia xdak kat rumah ..
Wany : Senang ?  emm .. Dia kata senang , tak kan kita tak boleh buat kan ? ..  ^^ ..
Aliah : hehe . in sha Allah .. moga Allah permudahkan . ! :D ..

Bila Tiba Tarikh Nie ... 12 / 1 / 2014  ..

Bermulalah kembali kehidupan sebagai seorang pelajar yang mithali * Aceewaah * .. Haha .. Aliah kena pi daftar dekat sek yang berkenaan .. Kami mula sekolah lambat sikit daripada orang lain .. Budak Penang yang kena mula 2 hb 1 ni , Tak Payah dok jeles nah ? Sapa suruh lari pi Penang .. Hihi ~ * Lain Kali Setia Nah ? *  .. Lepas ni jarang balik rumah * duk rumah sewa* & Jarang Update Blog *Just bawak Hp je pi sana * .. J .. Dan Mungkin jugak Blog ni akan terbiar tanpa berpenghuni * Sampai bila tak tau laa* .. Hee~ ..  Ni Lah entry terakhir sebagai budak Lepasan SPM .. ;) .. Entry Sebagai TETAMU STAM akan menyusul bila ada masa lapang nanti =D ..

                                           * Kiri =>. Calon STAM 2014*
                                                                         

                          Wassalam ..