Friday, 27 December 2013

Muhasabah Mengejutkan Diri Daripada Kealpaan :D



Jika kita mengambil sedikit masa untuk memerhatikan perjalanan hidup kita , Maka kita akan mendapati bahawa Allah S.W.T sebenarnya telah memberikan kita banyak peluang . Allah masih membuka peluang kepada kita untuk bertaubat kepada NYA .. Nyawa kita masih diPanjangkan hingga ke hari ini merupakan tanda rahmat & kasih syang NYA kepada kita .. Bayangkan sekiRannya kita dimatikan semalam ? . Bagaimanakah agaknya pengakhiran kita ? .

Sebagai seorang hamba Allah , Yang sepatutnya sedar akan kekurangan diri , Yang tahu akan bertimbunnya dosa didalam hati , Pernahkah kita bermuhasabah ? ..

Allah S.W.T berfirman yang bermaksud : 
" Setiap yang bernyawa itu akan merasai kematian , dan sesungguhnya semua akan diperhitungkan pada hari kiamat . Sesiapa yang diselamatkan daripada api neraka kemudian dia dimasukkan ke dalam syurga , Maka itulah kemenangan yang sebenar dan tidaklah kehidupan di dunia ini melainkan kesenangan yang memperdayakan " .   (  Ali Imran : 185)

 

 Sebenarnya , Dalam setiap waktu kehidupan kita , Telah banyak kita isi dengan hal yang sia,sia . Adakah kita ada masa untuk bermuhasabah ? Adakah kita ada subsidikan masa kita beberapa minit daripada 24 jam untuk bermuhasabah ? Ketahuilah bahawasanya insan itu tidak sempurna .. 

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud " Setiap anak Adam itu melakukan kesalahan "

  Pentingnya muhasabah keada insan kerana ia mengejutkan kita dariada kealpaan seorang manusia . Kadangkala kita merasakan merasakan diri kita sudah BAGUS , BESAR , TINGGI , HEBAT , dan  SEMPURNA serta  BETUL SENTIASA . Ego kita yang menggunung angkasa membuatkan kita tidak menyedari kecacatan diri kita . Kita melukakan hati pelbagai orang dengan sikap kita ,Kita langgar pelbagai ajaran Allah , Kita lupakan pelbagai ajakan Rasulullah SAW , Namun kita masih tidak sedar lagi akan semua itu ..  

 Jesteru , Marilah kita memperuntukkan sedikit masa daripada 24 jam dalam kehidupan kita untuk bermuhasabah . Kita duduk sebentar & meneroka  kekhilafan diri . Kita perhatikan diri kita lalu bermuhasabah dengan penuh kerendahan hati , Seterusnya kita melaksanakan peningkatan untuk diri kita di Dunia & Akhirat ..

 

:: Semoga Allah Meredhai Kehidupan Kita Semua ::


Tuesday, 24 December 2013

Doa Supaya Segala Yang Susah Menjadi Mudah =D



Jika kita mengalami masalah dalam melakukan sesuatu masalah , Berdolah kepada Allah .. Mudah,Mudahan Allah akan mempermudahkan segala urusan kita .. Yakin dengan Allah .. In Sha Allah ..:') 




:: Fakta Anak No 1 ::


1.Senang memaafkan orang ,,
2 .Garang macam harimau tp hanya pada sesetengah orang ,,
3. Kalau gelak tak ingat dunia ,,
4. Sensitif , hati lembut ,,
5. Ramai peminat ,,
6. Mudah menyayangi orang lain jika org itu mengambil berat tentang dirinya ,,
7. Sukar melupakan orang yang dia sayang ,,
8. Selalu menjadi tumpuan orang ramai ,, 
9. Senyuman tetap di bibir walaupun , sedang sedih ,,
10. Sentiasa mengingati kawan lamanya ,,
11.Romantik & penyayang ,,
12. Manja & pemurah hati ,,
13. Peramah ,,
14. Kaki shopping & ske melancong ,,
16. Suka memasak & bagi orang makan masakannya ,,
17. Rajin ,,
18. Nk tahu merajuk ke x senang ja , kalo diam je tuh tandanya tgh merajuk ,,
19. Klu ada org mintak tlg mesti mereka akan ditolong ,,
20. Klu tgh tdoq senang je nk kejutkan sbb xtdo mati . . .
 


Ha ! dah baca FAKTA tu ? ..
.Kalau Aliah la kan .. Ada yang betol , Ada yang xbetol ..Hehe .. Tapi kebanyakkan btol lha .. Yang xbetul nya .. ??  Emm ,.. Secret !!  Hee ~ ^^ ..  Yang ni ja yang boleh Aliah cerita .. Yang lain biarlah menjadi RAHSIA ! Haha .. ;)

2 .Garang macam harimau tp hanya pada sesetengah orang ,,

Haha . Adik Aliah kata '' Yang ni sesuai untuk kakak .. Kalau marah org ,Bingit je telinga .. Satu taman boleh dengar suara kakak '' .. 

10. Sentiasa mengingati kawan lamanya ,,

Btoi kot .. Hehe ~ .. Kawan dari darjah 1 hingga La ni .. Walaupun depa dah lupa Aliah .. Aliah still ingat kat depa lagi.. Kadang ,kadang tu teringat kisah masa zaman, kecik,kecik dulu .. Hee ~ ;)

14. Kaki shopping & ske melancong ,,

Yang ni tak betoi .. Aliah paling malas sekali kalau nak pi pasaraya / shopping .. Dengan kawan / Family sama jaa ..Buat letih jalan la katakan .. Hihihi ~

Monday, 23 December 2013

Merindui Dirinya :(

Assalammualaikum ..

TengOk tajuk macam sedih je kan ? .. Kalau nak tau cerita selanjutnya ..Baca la entry ni sampai habis .. :)

Sebelum ni  Aliah ada rapat dengan seorang budak ni .. *Nama dia akan disiarkan di akhir entry ni * Haha .. *poyo je kan?* .. macam mana kami boleh rapat , tak berapa nak ingat sangat .. sebab masa tu Aliah baru form two .. la ni dah form 5 .. tiga tahun dah berlalu .. apa yang Aliah ingat , Aliah kenai dia masa aliah ikut mak menakan p meniaga kat sekolah masa depa tuisyen .. masa tu dia darjah 5 .. aliah form 1 .. mula,mula hanya kenai melalui orang tengah jaa . mak menakan ..Sebab mak menakan aliah ni dia sama umur dengan budak tuh .. * anak menakan tua SIKIT jew* .. Hehe ..

Lama kelamaan kami berutus surat masa aliah form two ..Pernah jumpa dia pun sekali jew kat sekolah .. selebihnya , surat + chat + mesej + call .. lepas tuh Aliah berangkat dengan dia .. memang best lha .. dia ni sorang yg sporting .. aliah juga pernah digosipkan oleh dia & mak menakan aliah dengan ‘’SOMEONE’’ .. ni .. besa lha , masa tu baru darjah 6 kan .. buat xtau jaa .. Hihi ..  lepas ja darjah 6 .. Aliah lost contact dengan dia .. dia sekolah kat salah sebuah sekolah agama di sunga petani .. boleh dikatakan dekat jew dengan rumah aliah .. *sapa tau tu, tau lha* ..

Lepas tu , dia form 1 ,aliah form three .. Aliah jarang online masa tu sebab PMR kan .. Dia pulak xpakai handset ,… kalau ada apa,apa dia col guna no mak dia ja .. memang lama xcontact .. Kadang,kadang jew chat dekat FB .. ada la satu hari ni , xsilap aliah nak dekat dah PMR .. aliah on9 petang tuh , dan ternampak dia on9 jugak .. terdetik dekat dalam hati nak mintak maaf kat dia .. bukan sebab apa , dia pun lama xtegur Aliah , takot,takot  Aliah ada buat salah dengan dia ka .. Mana tau kan ? ..

Aliah pun hantar la chat dekat dia .. mintak maaf , suruh dia sama,sama doakan aliah untuk PMR .. Dia balas , dia kata Aliah xdak buat salah dengan dia .. Dia pun mintak maaf .. dia ada pesan , buat yang terbaik untuk PMR .. DOA, USAHA,IKHTIAR,TAWAKAL ! .. ingat lagi pesanan dia .. ! ..Hari tu la kali pertama & kali terakhir aliah chat dengan dia lepas lost contact .. L ..Pada esok tu , lepas buka puasa , Aliah on la FB sat .. tetiba Aliah terpandang 1 status yang menyedihkan .. mula,mula aliah xpercaya .. lepas Tanya orang .. baru aliah percaya .. dia telah meninggal dunia selepas buka puasa .. ! Dia  sebenarnya ada penyakit lelah  !.. YA ALLAH , hanya tuhan ja yang tau perasaan aliah masa tuh ! ..

Sedih sangat , .. Malam tuh aliah xboleh tidur ..asal nak pejam mata ja ,mesti terbayang muka dia ..  Aliah bangun , dan sedekahkan AL FATIHAH & YAASIN untuk dia .. macam tau,tau ja dia akan pergi .. sebab  terdetik dalam hati sangat,sangat suruh mintak maaf .. ALLAH .. esok tuh dah laa trial PMR .. subjek sejarah ! memang xbleyh fokus untuk study .. pi sekolah aliah main tanda ja .. result jangan Tanya lha .. emm .. pi sekolah pula pakat dok cerita pasai dia .. menitis air mata ni dalam kelas ~ .. Dia meninggal selepas baca AL QURAN .. 6 ramadhan dia dah baca 6 juzuk .. semoga roh NUR DIYANA FATIHAH BT ROSHIDI dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan orang yang beriman .. semoga dia  menjadi bidadari   syurga .. Amin ~ ..   

AL FATIHAH ~

* Tiga/ogos/dua ribu sebelas *

Rindu dia .. L ..  hanya AL FATIHAH & DOA yang dapat ku sedekahkan .. 



 Syahdu dengar alunan nie ..Teringat kat arwah sambil .. Dalam xsedar ,Menitis air mata merindui dirinya .. :'(

Friday, 20 December 2013

Mengimbas Memori Lalu (:


Tengok balik gambar dengan kengkawan .. Dapat idea nak update blog .. Hehe ..Tengok gambar kat atas tu ..Cun x ? ..Apa ? Cun   ? Alhamdulillah .. Ciptaan Allah semua indah belaka :D ..  Gambar ni la yang paling perfect tahun ni .. semua ada .. kalau tak , emm .. memang payah nak snap gambar ramai,ramai .. ada yang tak suka tangkap gambar .. ada yang malu .. & bermacam karenah ! BTW , kami memang The Best Of Progresif ..  (y) ..Gambar ni tangkap masa jamuan hari raya kat sekolah ..Bermacam gaya /style kami buat ..  Bila la kita boleh sesama lagi ? :/   ~KENANGAN ~ 



~Fiqah ,Zureen ,Yana &Acik ~ 

Depa ni sebenarnya pemalu orangnya ..Ni lah satu,satunya gambar depa yang ada kat Aliah .. Macam mana tau boleh tersesat dalam pendrive .. Tapi kan , yang pakai baju purple tuh bukan seorang pemalu .. itulah TAIKO  kami . Haha ! * sori acik * .. Seorang yang ceria .. ada ja dia dalam kelas , riuh ! ..Tapi kalau dalam kelas B.ARAB senyap ja .. bukan dia ja .. Semua 5 ekonomi  ! ;) .. 


~ Best Friend Forever ~
Semoga persahabatan kita kekal ke syurga ya SITI AMINAH ?  .. IN SHA ALLAH . Amin .. kawan yang memahami .. thanks sebab pernah bagi jam pink kat Aliah dulu ..  kadang,kadang kita gaduh kan ? gaduh tu la yang mengeratkan lagi silaturahim kita .. :)  *MHI* Hehe .. :p




Nak kenai dak depa nie sapa ? ..Geng hingaq 5 ekonomi . Hahah !Hingaq depa bukannya apa ..Just nak bagi kelas ceria .. right ? .. :D ..Weyh , sunyi aih tak dengaq gelak tawa hampa .. yang dok hingaq tuh ! yang selalul Aliah dok marah ! .. Aliah marah bukan sebab apa , Aliah tak suka suasana bising .. TAPI , kalau 
Aliah  buat bising xpa .. Hihi * Kejam seketika * 
~ Zatiey , Rahmah , Farah , Miera ~

 :: Walaupun Kita Terpisah ,Tetapi Biarkanlah Ukhwah Kita Mengalir Selamanya :: 
=D ..
 tERIMA kASIH kerana sudi menjadi sahabat Aliah selama ini .. 




:: Mohon Maaf jika sepanjang persahabatan kita , Aliah ada buat salah nyer ? .. Nobody Perfect =D ::
~ Salam Ukhwah Fillah ~

Jeles :p

               
ASSALAMMUALAIKUM .. 

Nampak x tajuk dekat atas tuh ? JELES  ? ! . apakah itu ? . emm . jeles tu maksudnya CEMBURU ? .. Hehe ..  nak tau aliah cemburu pasal apa ? ..  :( .. Aliah jeles pasal blog korang yang segak tuh ...lebih,lebih  lagi blog yang warna pink ! Adoii ~ membuak,buak dalam hati ! Haha . teruk kan ? .. Memang gila pink sungguh ! kalau boleh semua nak warna pink .. selamat lha muka Aliah tak bertukar warna pink ..Kalau tak , pakat tak mau kawan habis ! Hihi .. Sehinggakan  mak menakan , adik , & kawan,kawan panggil minah pink ! .. Hey ~! bukan MINAH pink , tapi Aliah   pink ! Huhu ~ .. 
 Aliah ni bukan terror sangat nak mengedit blog bagai ni .. but , I try my best :') .. ni lah hasilnya .. tak segak kan ? .. * tangan ke bahu mata ke atas * ..

    Ada sapa,sapa tak yang baik hati nak tolong ajar nak edit blog ni bagi segak lagi , ? . Haha .. *lori 6 tan Aliah tadahkan* .. :) .. Dulu bila tengok orang yang ada blog ni , Aliah kata buang masa .. sekarang ni , lain pulak .. baru berakai .. kata kat orang pandai sangat ! last,last dia pun terjebak kan  ? .. . * peace no war* .. Bukan apa , kat blog la kita boleh tulis apa yang terbeku dalam otak & hati kita kan ? .. ala,ala meluahkan perasaan * aceewahh* . Haha .. boleh blogwalking & tau perkembangan cerita blogger yang lain ! .. tapi kan , kadang,kadang tu , nak update tapi tak tau nak update apa .. soo , hanya ada entry yang lama .. kalau sekali update .. sehari boleh dua,tiga entry .. * melepaskan perasaan la katakan * .. ^^ ..


 kadang,kadang tengok blogger yang rajin blogwalking ni , terdetik dalam hati '' rajin sungguh depa '' .. bukan apa , Aliah blogwalking masa bosan / nak tengok cerita baru dari blogger lain ja    .. Hehe .. Kalau tak   , xdak maknanya saja,saja nak blogwalking .. lagi 1 , yang malas nak blogwalking sebab ada gangguan ! mengacau sungguh minah dalam rumah ni .. asal nak guna ja , dia pun nak guna .. apakah yang patot aliah bagi ? PenamparKAH ? Haha .. * lawak ja * .. xsampai hati nak buat macam tu .. Almaklumlah .. Kakak Yang Baik ! Hihi .. 


Eh ? Perasan  ? mana ada .. KENYATAAN okayh  ! .. Hehe .. dah la .. kang ada orang jeles pulak ..  :') ..   Daa ~ .. 



   
itulah wajah kakak mithali * mohon jangan jeles* .. Haha ;)

Tuesday, 17 December 2013

Masa Berlalu Dengan Pantas :)

                                             
Assalammualaikum .. :')

Pejam Celik , Pejam Celik (jangan pejam xcelik dah sudah ) * Hehe .. Dah nak bukak sekolah .. Tahun ni dah nak melabuh tirai :) .. Hey , i'm still student for the next year !!.. Haha .. * Budak Sekolah Lagi* .. awat ? .. ingat cheq dah habes sekolah ka ? .. ( tidak , tidak ) .. Aliah sambung STAM tahun depan .. In Shaa Allah :') .. Rasa sat jew masa berlalu kan ? .. Allah :( .. Persediaan tahun depan ? .. emm . masih dalam proses .. Hehe .. * Adoi , tetiba idea terbang pulak dah * .. 


Cerita Malam Kelmarin ::


masa ni dekat rumah Aliah masa budak,budak kat taman ni *Taman Kempas* mai mengaji dekat rumah .. kalau malam jew mesti riuh .. macam nak pecah jew rumah .. tpi Alhamdulillah , tak pecah lagi . Hihi .. :) .. Bukannya apa , geng laki pakat mai malam .. dah la tu , mai segroup sekali .. mau tak hingaq nya .. waduh * Pening kepala* :/  .. 


ALIAH     : wey , hampa baca Al Fatihah .. Cik Sara suruh !! ( mak aliah )

OTHERS  : Fatihah ? .. sapa tu ..   ada ka orang nama fatihah kat sini ? HAHA !
                 * pakat gelak*
ALIAH     : hai budak2  ni .. sabar jew laa .. isyh ! orang cakap elok2  .. main2  boleh .. !! * dalam hati memang membara* 
OTHERS  : ALHAM kami tau arr .. FATIHAH xtau .. 
ALIAH     ; bagus sungguh hampa noh ? .. pi belajar sekolah mana .. cikgu mengajar , hampa dok main kat belakang .. haih ! budak2 ni .. Apa2 jew laqh .. baca la cepat !.. 
OTHERS   : haha ! Padan muka ! .. okayh2 kami baca ..!


Perghh ! kenakalan terserlah di situ .. macam tu la suasana tiap2 malam kat rumah Aliah .. kalau tak mengaji , rasa sunyi jew rumah ni .. ehrmm ! .. Kalau nak tau , Lorong rumah  Aliah la yang paling riuh waktu malam .. :D .. Nanti mesti rindu suasana macam tu kalau dah duk rumah sewa .. 

* eH ! rasanya lari tajuk la pulak kan >? .. erhmm .. biar lha .. Maaf idea terbang ,.. roket xdak nak pi ligan * :'( .. *sedih* .. Kalau ada sapa2 jumpa idea Aliah tu , please give me back , okayh ? ! Haha .. 


Fuhh ! berdebar hati menunggu tahun baru , kehidupan baru .. erhmm ..Maybe kawan baru ? .. 0hhh ! i gonna miss the memory in this year ! .. :( ..  





Monday, 16 December 2013

Cinta Sejati Tiada Kecewa & Putus Asa :D

                                                                     بسم الله  الرحمن الرحيم

Assalammualaikum  W.R.T .. 

Adakah kita tahu apakah Cinta Sejati ? .. Bagaimana Cinta Sejati itu ? .. Kamu pernah mendengar kalimah Cinta Sejati ? .. 

Sebenarnya , Cinta itu mempunyai satu cinta yang sejati .. Biasanya manusia akan mengaitkan Cinta Sejati ini kepada orang yang amat   DiCintainya ,Kekasih  Hatinya , Yang membuatkan membuatkannya Mandi tak basah , Makan tak kenyang ,  Tidur tak lena .. Betul tak ? 
( Padahal mandi basah pun bila kena air , makan sepinggan  habis pun , tidur pun nyenyak jew atas katil .. ) Hehe .. 

Selalunya Cinta Sejati ni dikatakan sebagai cinta dua orang manusia  yang benar , benar tulus & ikhlas , suci & bersih ..  Walau Bagaimanapun ,Cinta tu semua bukannya cinta sejati yang sebenar .. Hakikatnya , wujud cinta yang lebih sejati daripada semua cinta .. sesiapa yang memahami cinta sejati ini , dia boleh mengangkat segala cinta menjadi  cinta agung yang bermakna & berharga .. Jika sesiapa mamu mengapai cinta sejati ini , maka dia sukar  hendak kecewa & berputus asa .. Bahkan kehidupannya sentiasa bermotivasi & bersemangat .. 

Ramai orang sebenarnya  silap dalam memahami makna cinta sejati .. sebab itulah cinta mereka menjadi cacat .. hidup mereka pula tidak tenang & selalu dilanda masalah .. Bagi seorang mukmin yang bertaqwa , tidak ada sesuatu pun yang mungkin sama kelebihan , kedudukan , dan ketinggian cintanya kepada Allah ,Rasul & mempertahankan agama Allah serta berjihad pada jalan Allah .. :) .. bagi seorang mukmin & hamba kepada Allah S.W.T , cinta kepada Allah itu adalah cinta yang sejati .. kerana , seorang mukmin  itu yakin bahawa Allah pemilik alam semesta ini & penciptanya .. Oleh itu , dirinya dimiliki Allah & seluruh kecintaanya hanya untuk Allah .. 

Tidak syak lagi , Seseorang yang telah mengecapi kelazatan iman akan tertarik sepenuh hati untuk   mencintai Allah & Rasulullah selaku Pembawa & Penyampai ajaran Islam kepada manusia .. Lantaran keimanan & keyakinan mereka  kepada kasih sayang Allah  serta janji A llah , seorang mukmin akan cinta untuk  menegakkan syariat  Allah & kalimah  Tauhid di bumi ini  hingga seluruh manusia merasai kenikmatan islam dan keindahan hidup  di bawah naungannya .. 

Inilah hakikatnya Cinta yang Sejati lagi Agung ..
Cinta yang tiada kecewa di dalamnya . Cinta yang hanya ada bahagia di dalamnya .. Cinta yang tenang & menghiburkan ..Cinta yang hanya akan membuahkan senyuman .. Cinta yang suci & teguh walau badai datang melanda .. Cinta yang sejati ..Cinta itu ialah cinta kepada Allah dan manusia yang membawa risalah Nya .. Malah , istimewanya cinta ialah ,Cinta ini Pasti berbalas ..Tidak akan ada risiko untuk di kecewakan .. 

BAGAIMANA ?
Tidakkah anda teringin untuk merasai cinta ini ? .. Tepuk Dada Tanya Iman  .. =D 









 

Friday, 13 December 2013

Ukwah Fillah Till Jannah :D

Sahabat .....
Di sinilah bermulanya pertemuan kita ..
Dengan harapan yang menggunung ..
Kita datang untuk mengejar ilmu .. Demi kejayaan itu .. 

MMKM .....
Menjadi lambang persahabatan kita .. 
Suka , Duka , Senyum tawa , Kita harungi bersama ..
SPM telah kita lalui bersama .. 
Kini , Kita terus berusaha untuk mencapai matlamat kita ..:D

Rindu weyh dekat hampa semua .. bila boleh jumpa pulak nyer ? .. 
lepas ni mesti payah nak jumpa kan . ada yang nak cari kerja , yang nak sambung STAM ,STPM .. ada jugak yang nak masuk Universiti terus .. eh ? xlupa jugak , mesti ada yang dok tunggu STP kan ? .. ( Sijil Tunggu Peminangan ) .. Hihi .. lawak ja .. walaupun bru berpisah tak sampai sebulan .. tapi rindu dalam hati ni mebuak,buak nak jumpa hampa .. nak sembang , gosip , usya org , melawak  sama,sama ..  Hehe .. Hope hampa xlupa aku .. kayh ? ..  :D .. memang tak terkira lha memori kita sepanjang 5 tahun dekat MMKM 
 .. kalau Aliah ada buat salah kat hampa ka , apa ka .. sori tau .. kita kawan selamanya tau ? .. Sayang korang ..  Kenangan bersama sentiasa dalam memori Aliah & jugak memori kamera dan handset .. hehe .. BEST MEMORI WITH PROGRESIF STUDENT :') . 


Detik Terakhir Hari Persekolahan .. ^^


* HA ! karya seni 5 Ekonomi .. Haha .. kreatif tau kami ni . sampai baju pun jadi mangsa *





 * Masa dalam dewan peperiksaan .. semua tekun ja jawab bahasa arab (last paper for SPM ).. terbaikk ! *




* Bergambar sebelum melangkah keluar dari MMKM *.. Selamat Tinggal MMKM :( * 




*  Bersama Ustaz Hilmi .. ustaz yang mengajar dari form 1 hingga form 4 .. Walaupun masa form 5 ustaz xmengajar kami .. tapi kami rapat dengan ustaz .. teringat kenangan buat aktiviti dari form 1 hingga form 4 dengan ustaz .. BEST SANGAT ! :')  *



* Hadiah yang  Aliah dapat masa jamuan kelas .. Bnyak x ? *cering jaa* . :) .. Thanks kepada orang yang bagi hadiah nih .. Aliah simpan dalam muzium dah ;) * .. 

Best Kan kenangan kita ? memang banyak gambar dalam PC nih .. tapi xupload semua la , kalau tak , jenoh entry ni penuh dengan gambar .. Hihi .. Lain kali kalau rajin , Aliah upload lain .. :) .. Semoga Persahabatan kita kekal abadi selamanya .. Ukhwah Fillah Till Jannah .. in shaa Allah :D .. 



Akhirnya Siap Juga :')

Assalammualaikum ..

Alhamdulillah . :)
Siap juga blog Aliah yang nih . Penat tau dak ? *hehe* .. bukannya apa , blog yang lama (http://ierah-hatiku.blogspot.com/ )  lupa pasword laa .
Lepas jew SPM  nak update la something .Try punya la try letak pasword tak betul jugk . Bukanya yg tu ja .. Sekali dgn Email Aliah lupa . isyh5 ! Apa nak jadi la kan ? . 
Emm . Nak buat macam mana .. Jodoh kami tak panjang .  So ,Tunggu lagi .. Aliah curang lha dgn dia ,lari mai sini . Selamat dia xdan nak ligan .. *Fuhhhh ! .. 100 plus 1 * :') .. 
Orang punya la setia dengan DIA ,DIA buat hal ..Memang tak arr ..Free jew kena tinggal dengan Aliah ..Tapi sedih la jugak .. :( .. Dulu , DIALAH yang selalu dengar keluhan & perasaan Aliah ..Tapi ,Sekarang ni tak lagi .. HAHA ! 
Attudia ..Buat terok . *Boleh teqa tuh kot noh ? :p 

Besa lha ,Tengah malam ni otak dia kot lain sikit .. HEHE ! Ke arah dok gebang , mengarut semua ada . Tapi xMenyalahi Hukum Syarak ! HAHA ! .. Aliah harap , blog ni akan setia dgn Aliah nyer .. Tak laqat dak aih nak curang .. Cheq setia tau ! ^^ " .. 
okay la, Lagi lama ,lagi dia kot lain .. hihi .. Semoga Blog ni dapat memberi manfaat kepada Aliah untuk mencari ilmu baru & kpda semua terhadap apa yang Aliah boleh sampaikan .. Aliah share apa yang Aliah tau .. kalau ada salah tu , tegur,tegur la nyer .. tok sah dok malu , tok sah dok segan .. Cheq xmakan org aih ! .. Cheq makan nasi ja .. hehe .. 
WASSALAM ~


* Salam Ukwah Fillah*
* Syukran cik Rahmah tolong cheq .. jasamu akan ku kenang hingga ke akhir hayat* HAHA *

bUat Mu LeLaKi :)

Lelaki..

:: hadirnye kamu untuk melindungi,
bukan menyakiti kami,
kata-kata mu seharusnya menyenagkan sanubari,
bukan melukai hati,

:: mungkin kamu ada rupa,
tapi bukan seenaknya kamu boleh bergurau manja,,
mungkin kamu sudah lupa,
hati wanita cepat terasa..

:: kami punya jiwa,
kami punya rasa,
jangan buat kami tersalah sangka,
dengan ungkapan mesra dan renungan mata yang menggoda,

:: kami wanita,
mudah terkesan,
kami wanita,
mungkin senang untuk dipersendakan,
fitrah kami sebagai wanita,
mudah bermain dengan perasaan,

:: maaf, harga diri kami terlalu tinggi,
buatmu yang bergelar lelaki,
jangan mudah ungkapkan janji,
jangan sesekali mainkan hati,
kerana maruah kami sangat suci,
dan bukan untuk menjadi mangsa gurauan sang lelaki..
hormatilah kami,
sebagai tangan yang akan menggoncang bumi.. :)